Tot ceea ce știm despre COVID-19 până acum, potrivit experților
Noua coronavirus ( COVID-19 ) este o boală virală care se poate răspândi prin contact de la persoană la persoană, în principal prin picături respiratorii, în conformitate cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Nu există multe informații despre virus, dar iată ce știm până acum.
Ce este COVID-19?
Cauta rapid informatiile din articol
Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care duc în general la boli respiratorii ușoare sau moderate, potrivit Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID). O tulpină specifică a familiei de virusuri (SARS-CoV-2) provoacă COVID-19 - boala responsabilă de pandemia globală.
Boala a fost descoperită pentru prima dată în China în decembrie 2019 și a fost declarată oficial pandemie globală de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pe 11 martie 2020. La acel moment, au existat peste 118.000 de cazuri în 114 țări, iar 4.291 de persoane au pierdut. viața lor, potrivit unui briefing al directorului general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, doctor în doctorat, MSc . La 17 mai 2020, au existat 4.619.477 de cazuri confirmate la nivel mondial și 311.847 de decese.
Boala a fost descoperită pentru prima dată în China în decembrie 2019 și a fost declarată oficial pandemie globală de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pe 11 martie 2020. La acel moment, au existat peste 118.000 de cazuri în 114 țări, iar 4.291 de persoane au pierdut. viața lor, potrivit unui briefing al directorului general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, doctor în doctorat, MSc . La 17 mai 2020, au existat 4.619.477 de cazuri confirmate la nivel mondial și 311.847 de decese.
Cum se răspândește COVID-19?Se crede că virusul care provoacă COVID-19 (SARS-CoV-2) se răspândește de la o persoană la alta prin picături respiratorii, spune CDC. Aceste picaturi pot ateriza in gura sau nasul persoanelor care sunt in apropiere sau, eventual, inhalate in plamani.
Răspândirea este mai probabilă să apară între oameni care se află la o distanță de șase metri unul de altul. Virusul se poate răspândi de la persoane asimptomatice (mai multe despre cele de mai jos), dar persoanele simptomatice par a fi cele mai contagioase, spune CDC.
„Poate fi posibil ca o persoană să obțină COVID-19 atingând o suprafață sau un obiect care are virusul pe el și apoi atingând propria gură, nasul sau, eventual, ochii”, scrie ei. Totuși nu se crede că aceasta este cauza principală a transmisiei.
COVID-19 nu este o boală transmisă de alimente și, în prezent, nu există dovezi că poate fi transmis prin alimente . Este posibil să fie nevoie de mai multe cercetări pentru a ajunge la o concluzie certă.
În timp ce au existat unele cazuri de animale de companie de uz casnic care contractă virusul, CDC spune că transmiterea între oameni și animale este mult mai puțin frecventă decât răspândirea dintre oameni.
Recent, pe măsură ce vremea se încălzește, au existat, de asemenea, o mulțime de preocupări în ceea ce privește moscutele care poartă virusul. Cu toate acestea, "în acest moment, CDC nu are date care să sugereze că acest nou coronavirus sau alte coronavirusuri similare sunt răspândite de țânțari sau căpușe", scriu pe pagina de întrebări frecvente .
Care sunt simptomele COVID-19?Simptomele principale ale COVID-19 , în conformitate cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) sunt:
- Tuse
- Scurtă respirație sau dificultăți de respirație
- Febră
- Frisoane
- Dureri musculare
- Durere de gât
- Pierdere nouă de gust sau miros
Câteva cazuri de „vârfuri de vârf COVID” au apărut în Spania , Italia și SUA Aceste leziuni dureroase purpurii sau albastre nu au fost în mod oficial legate de coronavirus, dar dovezi anecdotice sugerează că simptomul poate fi legat.
„O posibilă explicație”, spune Ebbing Lautenbach, MD, MPH, MSCE , la USA Today , „este că există un răspuns inflamator mai localizat la piciorul și degetele picioarelor pacientului. Sau ar putea fi o coagulare a vaselor de sânge”.
Virusul este de asemenea examinat ca o cauză potențială a accidentelor vasculare cerebrale la persoane mai tinere, altfel sănătoase . Mai multe cercetări trebuie făcute înainte ca aceste din urmă simptome să poată fi asociate oficial cu virusul. Dar dacă aveți probleme, sună-ți medicul și descrie-ți simptomele.
Cine este afectat de coronavirus? Oricine poate contracta virusul, dar anumite populații sunt mai vulnerabile la boală.
Orice adult de peste 60 de ani , precum și persoane cu afecțiuni de sănătate subiacente, precum boli de inimă , astm, diabet , boli pulmonare cronice și HIV ar trebui să ia măsuri de precauție suplimentare. În plus, CDC spune că persoanele cu dizabilități, femeile care sunt însărcinate sau care alăptează, grupuri minoritare etnice și rasiale și populații fără adăpost sunt expuse unui risc mai mare de boală severă.
Chiar și animalele de companie din gospodărie pot fi expuse riscului de a contracta COVID-19, dar la rate mult mai mici.
Dacă dumneavoastră sau cineva din casa dvs. sunteți infectat, practicarea distanțării sociale atât cu animalele, cât și cu oamenii pot ajuta la prevenirea răspândirii.
Ce este distanțarea socială?
Distanțarea socială sau distanțarea fizică este actul de a sta la cel puțin 6 metri distanță față de cei din jurul tău și de a evita adunări de grup sau locuri aglomerate. CDC-ul îl numește „unul dintre cele mai bune instrumente pe care le avem pentru a evita să fim expuși la acest virus și să încetinească răspândirea sa la nivel local și în întreaga țară și în lume”.
În afară de a merge la afaceri esențiale, cum ar fi magazinele alimentare și farmaciile, este recomandat, în general, să stai acasă pentru a evita contactul cu ceilalți. Asta înseamnă doar să vezi oamenii cu care trăiești și să nu „ carantizezi ” cu persoane din afara gospodăriei tale și, în general, să eviți călătoriile între două sau mai multe case .
Totul de știut despre măștile feței.Deși există diverse simptome care indică infecție, este posibil să fie infectat și să nu prezinte semne (de asemenea, asimptomatice). „Acest lucru înseamnă că virusul se poate răspândi între persoanele care interacționează în apropiere - de exemplu, vorbind, tuse sau strănut - chiar dacă aceste persoane nu prezintă simptome”, spune CDC. Acesta este motivul pentru care este atât de important să porți măști de față , chiar dacă nu crezi că ești bolnav.
Deși măștile de casă pot să nu fie întotdeauna eficiente pentru protejarea oamenilor sănătoși, ei pot împiedica persoanele bolnave să răspândească picături infectate către cei din jurul lor.
Când să poarte măști.Este recomandat (și în unele state mandatate ) ca măștile să fie purtate în setări publice aglomerate - aceasta poate include trotuare și trasee de alergare , precum și afaceri interioare. Purtarea unei măști nu înlocuiește ordinele de distanțare socială; este încă recomandat să păstrezi o distanță de 6 metri între tine și cei din jurul tău.
Unde să obții măști.Pentru a menține furnizarea de echipamente de protecție personală de calitate medicală pentru lucrătorii de îngrijire a sănătății, persoanele de la domiciliu sunt încurajate să-și confecționeze propriile acoperiri de pânză. Acest lucru se poate face cu sau fără o mașină de cusut - puteți chiar să faceți unul folosind doar un tricou sau o bandană și cravate de păr . Dacă îți faci singur acasă, un studiu sugerează utilizarea unei combinații de țesături din bumbac și șifon , care s-au dovedit că au capacități de filtrare ridicate.
Cum să porți măști.Pur și simplu purtarea măștii nu este întotdeauna suficientă - este important să luați măsurile de precauție corespunzătoare atunci când purtați și îndepărtați-le . OMS prezintă acești pași pentru a pune în siguranță o mască de față :
- Curățați mâinile cu apă și săpun.
- Determinați ce parte este partea din față (de obicei, partea colorată este partea din față și ar trebui să fie orientată spre exterior) și care parte este partea superioară (de obicei marginea îndoită trece peste nas).
- Acoperiți gura și nasul cu masca, asigurându-vă că nu există decalaje între față și mască.
- Evitați să vă atingeți fața în timp ce o purtați și spălați-vă imediat pe mâini dacă faceți acest lucru.
Dacă frecarea măștii dvs. provoacă iritații ale pielii sau acnee, dermatologul certificat de bord Hadley King, MD , sugerează spălarea feței înainte și după purtarea acesteia și aplicarea unui unguent de vindecare.
Cele mai bune practici pentru a vă păstra sanitar și acasă. Unul dintre cele mai bune moduri de a vă păstra în siguranță este să practicați o igienă bună a mâinilor. Aceasta înseamnă să vă spălați puternic mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde (sau lungimea cântecului „La mulți ani”). Deși uneori trecem cu vederea, uscarea completă a mâinilor este un pas important, deoarece microorganismele tind să se agațe de umiditate.
Dacă nu aveți acces la săpun și apă, folosirea produsului igienizant pentru mână este mai bună decât să nu le curățați deloc - trebuie doar să vă asigurați că produsul conține cel puțin 60% alcool pentru a menține eficacitatea.
Deși nu există date definitive cu privire la cât timp supraviețuiește SARS-CoV-2 pe țesături și suprafețe, CDC spune că „poate rămâne viabil timp de ore și zile”, iar „ curățarea suprafețelor vizibil murdare urmată de dezinfectare este o măsură de bună practică. pentru prevenirea COVID-19 ... în gospodării și în mediul comunitar. "
Conform CDC, articolele care ar trebui spălate sau dezinfectate în mod regulat includ:
- Suprafețe moi, precum podeaua covoarelor, covoare și draperii
- Electronice, cum ar fi tablete, ecrane tactile, tastaturi și telecomenzi
- Îmbrăcăminte , prosoape, lenjerii și alte articole de rufe (pot include măști)
Atunci când comandați preluarea sau descărcarea alimentelor , este important să luați măsuri de precauție, ca acestea:
- Despachetați alimente sau băuturi în afara și aruncați pungile în coșul de gunoi exterior.
- Curățați pungile alimentare alimentare reutilizabile în mașina de spălat.
- Spălați-vă mâinile înainte și după manipularea alimentelor sau a cumpărăturilor alimentare.
- Curățați și dezinfectați suprafețele pe care le-au putut atinge genti sau cutii.
- Transferați mâncarea de la cutii pentru a merge în propriile farfurii.
- Optați pentru livrare fără contact.
- Pentru a fi mai sigur, puteți șterge conservele sau cutiile cu un ștergător dezinfectant.
Deoarece în prezent nu există tratament pentru COVID-19, menținerea unui sistem imunitar sănătos este esențială în acest moment (și întotdeauna). Câteva moduri de a vă sprijini sistemul imunitar includ:
- Prioritizarea somnului de calitate
- Mâncând alimente bogate în nutrienți
- Rămâneți activ
- Reducerea stresului
- Obținerea vitaminei D adecvate
Există un vaccin?În prezent, nu există tratament pentru noul coronavirus, dar cercetătorii lucrează la crearea unui vaccin sigur și eficient.
Cât timp va dura?Un studiu publicat în New England Journal of Medicine (NEJM) a scris " Dezvoltarea vaccinului este un proces lung și scump. Atitudinea este ridicată și, de obicei, este nevoie de mai mulți candidați și mulți ani pentru a produce un vaccin licențiat."
În ciuda faptului că, în mod tradițional, vaccinurile au nevoie de ani de zile pentru a se dezvolta, consilierul pentru sănătate la Casa Albă Anthony Fauci, MD . spune că crede că un vaccin COVID-19 ar putea fi dezvoltat în 12 până la 18 luni , relatează CNBC .
Dar, chiar dacă este dezvoltat, Fauci a spus că nu există nicio garanție că va fi eficient . „Puteți avea tot ceea ce credeți că este în loc și nu induceți tipul de răspuns imunitar care se dovedește a fi protector și durabil de protecție”, a declarat el într-o audiere a Senatului.
Există legături?Compania de biotehnologie din Massachusetts, Moderna, Inc. dezvoltă un vaccin în colaborare cu Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase. Luni, 18 mai, au anunțat date preliminare despre vaccin indică că este sigur și capabil să producă un răspuns imun împotriva virusului, potrivit NPR .
Anunțul se baza pe primii opt participanți umani la studiul vaccinului. Fiecare a primit două doze de vaccin în martie. „Acei oameni, voluntari sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, au făcut anticorpi care au fost apoi testați în celulele infectate din laborator și au fost capabili să oprească virusul să se reproducă - cerința-cheie pentru un vaccin eficient”, a raportat The New York Times . Aceste niveluri de anticorpi s-au potrivit sau au depășit nivelul pacienților care s-au recuperat deja de la virus.
Vaccinul nu a prezentat reacții adverse, în afară de roșeața la locul injecției, cefalee, febră și simptome asemănătoare gripei - niciuna dintre acestea nu a durat mai mult de o zi, relatează NPR .
În timp ce rezultatele sunt optimiste, vaccinul este încă în rundele preliminare de testare și va necesita studii mai solide pentru a demonstra că funcționează.
Linia de jos.Pandemia coronavirusului afectează toată lumea, indiferent dacă este mental, fizic, economic sau o combinație dintre cele trei.
Dacă sunteți sănătoși și căutați modalități de a vă da înapoi chiar acum, comunitatea locală și restaurantele pot avea nevoie . De asemenea, ați putea lua în considerare contactul cu populația în vârstă sau ajutarea victimelor violenței în familie .
"Vom predomina prin unitatea națională și solidaritatea globală", a spus directorul general Ghebreyesus într-o informare din 4 mai . "Antidotul acestui virus este spiritul uman.